stadsfiets kiezen

Hoe kies je best een nieuwe fiets

enkele vragen vooraf :

  • Kies je voor een open of een gesloten kettingkast?
  • Is het gewicht belangrijk?
  • Hoeveel versnellingen wil je?
  • Wat is het budget dat je wil uitgeven?

Gesloten kettingkast

Fietsen met een gesloten kettingkast hebben een naafversnelling (in het achterwiel verborgen).  Ze zijn onderhoudsvriendelijk, minder slijtage gevoelig maar wegen meer dan fietsen met een derailleurversnelling (uitwendige versnelling)
Ze zijn ook duurder in aankoop

Gewicht

Als je een lichte fiets wil, dan kies je voor een sportieve fiets met 7 of meer versnellingen. Je kijkt dan uit naar een lichtgewicht aluminium hybride fiets, zowel geschikt voor je dagelijkse verplaatsingen of recreatief/sportief gebruik.

Aantal versnellingen

Schakel je niet graag, dan kies je makkelijk voor een fiets met 3 versnellingen. Ze zijn uitermate geschikt als stadsfiets.
Anders kies je voor een fiets met minimaal 7 versnellingen.  Wil je echt sportief fietsen en wil je ook graag in een heuvelig landschap fietsen, dan kies je voor meer versnellingen ( 24  – 27  – 30)

Wat budget heb je voorzien

  • De goedkoopste fietsen zijn meestal stalen fietsen uitgerust zonder versnellingen en met een terugtraprem (vb : omafietsen)
  • Vervolgens komen aluminium fietsen met derailleur versnellingen (uitwendige versnellingen)  – Hoe meer versnellingen hoe duurder de fiets
    In het duurste segment vind je vooral fietsen met naafversnellingen (inwendige versnellingen). Deze zijn dan wel duurder in aankoop, maar ze vragen minder onderhoud.

Bij sportfietsen worden er duurdere onderdelen gebruikt om het gewicht van de fiets zo laag mogelijk te houden.  Deze zijn de duurste fietsen